Savarine la tava cu pesmet

SAVARINE LA TAVĂ CU PESMET

Bun găsit, dragii mei, și bine ați revenit la Retetele mele dragi! Astăzi vreau să vă propun o rețetă nouă, Savarine la tavă cu pesmet! Discutăm, așadar, despre o rețetă cunoscută de toți românii, atâta doar că prezentarea este puțin diferită.

Întotdeauna mi-au plăcut mult savarinele. În cofetării, le căutam pe cele cu blat zemos și multă frișcă. Dar țineam morțiș să fie frișcă adevărată! Nu am apreciat deloc frișca vegetală, care mie mi se părea înecăcioasă. Gustul ei era departe de ce știam eu din copilărie. Eh, obiceiul acesta l-am păstrat până azi: fie folosesc smântână de bună calitate ca să bat frișca naturală, fie folosesc aquafaba sau smântână de cocos pentru cea vegetala. Însă niciodată nu cumpăr frișca lichidă vegetală din supermarcheturi, pe aceea chiar nu o pot înghiți.

După cum vedeți mai sus, există și variante vegetale destul de bune, nu e nevoie să apelăm la plicuri, prafuri sau lichide înfundate cu aditivi!

Savarine la tava cu pesmet 2

De ce Savarine la tavă?

Asa este, sunt foarte frumoase savarinele făcute în forme individuale. Am și eu niște forme de mini savarine, din metal, dar pe care nu le-am mai folosit de mulți ani. Mi se pare mai comodă și mai simplă varianta la tavă, ca să fiu foarte sinceră.

Așa pot pregăti totul odată, câștig ceva mai mult timp și…am parte de ceva nou!

Tips & Trick pentru aceste Savarine la Tavă cu pesmet

Savarine la tava cu pesmet 3

 

  • După cum spune și numele, rețeta aceasta presupune un aluat rapid, făcut cu pesmet (în genul Prăjturii Revani/Basbousa). Nu mă refer la savarinele făcute cu aluat dospit! Acelea au o durată mai mare de pregătire.
  • Eu am folosit o tavă de 20/23 cm, iar blatul meu nu a ieșit foarte înalt (nu suntem fani mult blat în prăjituri de genul acesta). Pentru un blat mai inalt, fie dublați cantitățile, fie folosiți o tavă mai mică decât a mea.
  • Siropul utilizat la aceste savarine este unul simplu, din apă cu zahăr, aromat cu rom adevărat (sau 2 fiole de esență de rom). Dar, pentru că nu-mi place să arunc alimente, am utilizat un sirop de soc făcut anul trecut. Pe acesta doar l-am luat din cămară, l-am amestecat cu rom…și asta a fost! Ba chiar a fost o varianta bună, deoarece siropul de soc e și acrișor, deci savarinele mele n-au fost leșinătoare.
  • Gemul utilizat poate fi din orice fructe doriți: zmeură, căpșuni, fructe de pădure, etc. Recomand, totuși, să fie acrișor și el. Eu am recurs la metoda folosirii a tot ce e prin casă și m-am înfipt în borcanul cu jeleu de coarne: roșu, acrișor, foarte plăcut.
  • Frișca: pentru un rezultat bun, cu ținută, eu folosesc frișca lichidă cu procentaj mare de grăsime (cel puțin 25%). Fiind vorba de frișcă naturală, trebuie să aveși mare grijă cu timpul de mixare, să nu se transforme în unt!
  • Pentru un aspect mai elegant, eu am așezat și câteva zmeurele în vârful moțatelor mele!

Savarine la Tavă cu pesmet

Savarinele la tavă cu pesmet se fac foarte repede și ușor. Nu necesită multe ingrediente, complexitatea este scăzută, așa că este imposibil să nu vă iasă!

Ingrediente:

Pentru Blat

  • 5 ouă
  • 65 grame pesmet
  • extract de vanilie
  • 100 grame zahăr

Sirop

  • 500 ml apă
  • 500 grame zahăr
  • 50 ml rom adevărat (sau 2 fiole esență de rom)

Finisare:

  • 400 ml frișcă
  • zahăr vanilat după gust
  • gem/jeleu dulce acrișor

Preparare 

Vă las mai jos rețeta video și vă aștept cu un like, un share și abonare dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

  1. Se începe cu prepararea siropului, fierbând apa cu zahăr, până când se obține un sirop clar (ca la ciocolata de casă). Se lasă la răcit, apoi se adaugă romul și se amestecă totul ușor
  2. Se încinge cuptorul la 180 grade și se tapetează tava cu hârtie de copt
  3. Se bat albușurile spumă tare, apoi se lasă puțin deoparte
  4. Gălbenușurile se bat bine cu zahăr, până se obține o cremă albicioasă și dublată în volum
  5. Se adaugă extractul de vanilie și pesmetul și se omogenizează
  6. Se încorporează albușurile, cu ajutorul spatulei
  7. Se toarnă compoziția în tavă, se nivelează frumos și se dă la cuptor cca 15 minute, 190 grade, sau până se rumenește frumos și trece testul scobitorii
  8. Se toarnă siropul peste blatul din tavă, eventual se înțeapă cu scobitoarea din loc în loc
  9. Se așteaptă 1-2 ore, până când blatul a absorbit tot siropul din tavă
  10. Se bate frișca, cu zahăr vanilat
  11. Se porționează blatul și se unge cu gem
  12. se decorează cu frișca așezată într-un sac a poche
  13. Ultimul pas este decorarea cu gem
  14. Savarinele se pot servi imediat, sau se păstrează la rece (mai bine!) până în momentul servirii. Mie mi se pare că sunt mai gustoase după câteva ore de stat la frigider.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.